Historie

Historie Ronde van Zoeterwoude

Proloog

Sinds 1982 kent Zoeterwoude een wielerdag. Dat wil niet zeggen dat voor die tijd Zoeterwoude geen wielerronde kende. Al sinds eind jaren veertig – soms met een korte onderbreking – rijden de wielrenners hun rondjes in Zoeterwoude.

Toch is 1982 kenmerkend voor de huidige wielerdag. In de zomer van 1982 werd het doorgaande verkeer om de dorpskern geleid. Dat opende voor de wielerliefhebbers nieuwe mogelijkheden. Vanaf dat moment kon immers de dorpskern worden afgesloten zonder dat het doorgaande verkeer er hinder van had. Met een feestweek in september 1982 vierde Zoeterwoude dat de dorpskern eindelijk verkeersluw was. Een feestcomité organiseerde tal van activiteiten. Bij wielerliefhebber Koos van der Geest ontstond het idee om nog één keer, vanwege de feestweek, een wielerronde te houden. Zijn grote wens was om de wielrenners op het parkoers te laten rijden dat ook in de jaren veertig – toen er nauwelijks verkeer was – het domein van de wielrenners was.

Zondag 5 september 1982 was de grote dag. Zoeterwoude verkeerde in een feestroes. Het was prachtig weer. Wielrenners en vele honderden mensen langs genoten van een schitterende wielerdag. De koers was nog niet eens afgelopen of er gingen al stemmen op dat het beslist niet bij één keer mocht blijven. Er moest een vervolg komen. Ook het organisatiecomité, ontstaan voor een éénmalige wielerronde, was laaiend enthousiast.

Gevolg: sinds 1982 staat de Wielerdag Zoeterwoude op de wielerkalender.

Wielerweekend

Sinds 1982 wordt de Ronde van Zoeterwoude steeds op zondag gehouden. Naast de Ronde van Zoeterwoude was in Zuid-Holland vele jaren achtereen de Waterschapsronde een bekende wielerklassieker. Deze werd vrijwel altijd op een werkdag verreden. Toen in 1993 de Waterschapsronde verloren dreigde te gaan, kwam de organisatie van de klassieker  bij het Wielercomité Zoeterwoude met het verzoek of Zoeterwoude de organisatie op zich wilde nemen.

Het Wielercomité Zoeterwoude stemde in op voorwaarde dat de klassieker op zondag verreden zou worden. Dat gebeurde voor het eerst in 1993. Vanwege de noodzakelijke begeleiding door de politie was er echter niet aan te ontkomen de klassieker daarna drie jaar achtereen op zaterdag te verrijden. Dat betekende voor de wielerliefhebbers uit de regio twee dagen wielersport. Daarmee was het Wielerweekend Zoeterwoude was geboren.

In de periode 1997-1999 werd de Waterschapsronde weer verreden op zondag en ingepast in het wielerprogramma van de Wielerdag Zoeterwoude. Voor het wielercomité de meest gewenste situatie. Immers nu vonden alle wieleractiviteiten op één dag plaats.

Omdat het echter steeds moeilijker werd in de zeer drukke Randstad – zeker in juni – een wielerklassieker te houden op de openbare weg besloot het wielercomité dat in 1999 de laatste Waterschapsronde werd verreden. Het wielerweekend is sinds 2000 weer een wielerdag.

Derde zondag juni

In 1982 en 1983 was de wielerdag begin september. Hoewel er wel eens van is afgeweken, staat sinds 1984 het Zoeterwoudse wielerfestijn op de agenda op de derde zondag van de juni. Daarmee is een traditie geboren. De wielerliefhebbers houden er rekening mee en blokkeren de derde zondag van juni in hun agenda. Inwoners van Zoeterwoude – zeker zij die langs het parkoers wonen – zorgen dat zij thuis zijn, nodigen vrienden en bekenden uit om samen van de wielerdag te genieten. Dat het op de derde zondag van juni vrijwel altijd zeer goed weer is, is uiteraard uiterst plezierig.