Over ons

Sinds 1982 kent Zoeterwoude een wielerdag. Dat wil niet zeggen dat voor die tijd Zoeterwoude geen wielerronde kende. Al sinds eind jaren veertig – soms met een korte onderbreking – rijden de wielrenners hun rondjes in Zoeterwoude.

Toch is 1982 kenmerkend voor de huidige wielerdag. In de zomer van 1982 werd het doorgaande verkeer om de dorpskern geleid. Dat opende voor de wielerliefhebbers nieuwe mogelijkheden. Vanaf dat moment kon immers de dorpskern worden afgesloten zonder dat het doorgaande verkeer er hinder van had. Met een feestweek in september 1982 vierde Zoeterwoude dat de dorpskern eindelijk verkeersluw was. Een feestcomité organiseerde tal van activiteiten. Bij wielerliefhebber Koos van der Geest ontstond het idee om nog één keer, vanwege de feestweek, een wielerronde te houden. Zijn grote wens was om de wielrenners op het parkoers te laten rijden dat ook in de jaren veertig – toen er nauwelijks verkeer was – het domein van de wielrenners was.

Zondag 5 september 1982 was de grote dag. Zoeterwoude verkeerde in een feestroes. Het was prachtig weer. Wielrenners en vele honderden mensen langs genoten van een schitterende wielerdag. De koers was nog niet eens afgelopen of er gingen al stemmen op dat het beslist niet bij één keer mocht blijven. Er moest een vervolg komen. Ook het organisatiecomité, ontstaan voor een éénmalige wielerronde, was laaiend enthousiast.

Gevolg: sinds 1982 staat de Wielerdag Zoeterwoude op de wielerkalender. Voor een compleet overzicht van de erelijst, klik hier

Het Wielercomité Zoeterwoude organiseert jaarlijks de wielerdag. De zeven leden van het comité kunnen daarbij een beroep doen op circa 20 vrijwilligers die graag bereid zijn hand- en spandiensten te verrichten. Zij vormen een belangrijke schakel in de organisatie. Het gemeentebestuur van Zoeterwoude staat volledig achter de initiatieven van het wielercomité. De medewerking van het gemeentebestuur is dan ook onmisbaar om de wielerdag te kunnen organiseren. Zo heeft het wielercomité toestemming om de hele dorpskern af te sluiten zodat de wielrenners op een veilig parkoers en in een sfeervolle omgeving hun wedstrijden kunnen rijden. Klik hier voor Informatie over het parkoers


Samenstelling van het wielercomité:
  • Voorzitter – Sjaak Stuijt
  • Secretaris – Rosanne de Boer
  • Penningmeester/CFO – Maartje Klein
  • Chief commissaris parcours – Klaas van Dijk
  • Commissaris parcours & social media – Dion Verhoog
  • Commissaris sponsoring – Jan van der Geest
  • Commissaris marketing & IT – Fernand Warmerdam